Składniki :

  • schab wieprzowy bez kości
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, czubryca zielona, czubryca czerwona, papryka słodka i ostra, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 2 płaskie łyżki cukru, 3 łyżki octu
  • natka pietruszki
  • 3 duże cebule
  • karton soku pomidorowego pikantnego
  • słoik przecieru pomidorowego domowego lub koncentrat pomidorowy

Wykonanie :

Schaby rozbić, przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej i smażyć klasycznie.
Do garnka wlać sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, łyżeczkę soli, pieprz, ocet, cukier, czubryce, papryki, ziela angielskie, liście laurowe i posiekane w piórka cebule.
Gotować sos 20 minut aż cebula wyraźnie zmięknie.
Posmakować i ewentualnie jeszcze doprawić.
W głębokim naczyniu ułożyć usmażone schaby i zalać przestudzoną zalewą.
Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odgrzać w piekarniku.
Można też podawać na zimno.