Składniki :

  • 15 skrzydełek z kurczaka z obciętymi lotkami [na kotkach można zrobić wywar z warzywami jeśli nie mamy rosołu – który będzie potrzebny jako baza do sosu]
  • ryż banno

Przyprawy do skrzydełek :

  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki garam masala
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • sól i chili do smaku
  • łyżeczka przyprawy curry tikka masala
  • łyżeczka klasycznego curry
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka kurkumy

Sos :

  • łyżeczka czosnku granulowanego lub 4 świeże utarte ząbki czosnku
  • 5 ziarenek kardamonu
  • 2 szklanki dobrego rosołu drobiowego
  • puszka mleka kokosowego
  • 4 kwiaty muszkatołowca
  • sól do smaku
  • mielone chili w płatkach
  • olej kokosowy

Wykonanie :

Skrzydełka przyprawić, obsmażyć na rumiano na oleju kokosowym a następnie dodać rosół [lub wywar z lotek z warzywami], puszkę mleka kokosowego i pozostałe przyprawy a następnie dusić całość pod przykryciem aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyjąć mięso, sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności a następnie dodać ryż i gotować go na małym ogniu aż będzie miękki i wchłonie cały płyn [do ryżu można dolewać nieco wody lub rosołu gdyby było zbyt mało płynu a ryż nadal byłby surowy]. Dla urozmaicenia potrawy można dodać ulubione warzywa.