Składniki :
- 15 skrzydełek z kurczaka z obciętymi lotkami [na kotkach można zrobić wywar z warzywami jeśli nie mamy rosołu – który będzie potrzebny jako baza do sosu]
- ryż banno
Przyprawy do skrzydełek :
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki garam masala
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- łyżeczka cukru
- sól i chili do smaku
- łyżeczka przyprawy curry tikka masala
- łyżeczka klasycznego curry
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka kurkumy
Sos :
- łyżeczka czosnku granulowanego lub 4 świeże utarte ząbki czosnku
- 5 ziarenek kardamonu
- 2 szklanki dobrego rosołu drobiowego
- puszka mleka kokosowego
- 4 kwiaty muszkatołowca
- sól do smaku
- mielone chili w płatkach
- olej kokosowy
Wykonanie :
Skrzydełka przyprawić, obsmażyć na rumiano na oleju kokosowym a następnie dodać rosół [lub wywar z lotek z warzywami], puszkę mleka kokosowego i pozostałe przyprawy a następnie dusić całość pod przykryciem aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyjąć mięso, sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności a następnie dodać ryż i gotować go na małym ogniu aż będzie miękki i wchłonie cały płyn [do ryżu można dolewać nieco wody lub rosołu gdyby było zbyt mało płynu a ryż nadal byłby surowy]. Dla urozmaicenia potrawy można dodać ulubione warzywa.