Składniki :

  • kubek namoczonych suszonych grzybów [w gorącej, przegotowanej wodzie]
  • 1/4 wody po moczeniu grzybów, przecedzona
  • 1 duża czerwona cebula
  • 6 filetów śledziowych solonych, wymoczonych
  • łyżka masła
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • cytryna
  • oliwa
  • łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos : do przecedzonej wody po moczeniu grzybów [powinno jej być nie więcej niż 1/4 kubka] dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/3 cytryny, przyprawy, natkę pietruszki, musztardę i czosnek.
Składniki zmiksować na gładki sos.
Na maśle usmażyć posiekane drobno grzyby razem z posiekaną w kosteczkę cebulą, przyprawić lekko solą i pieprzem, przestudzić i dodać do wcześniej zrobionego sosu.
Sos odstawić do przegryzienia się smaków na 2h do lodówki.
W tym czasie pociąć w cienkie paski filety śledziowe i ułożyć na płaskim talerzu.
Na koniec polać ryby schłodzonym sosem.