Składniki :

  • – 450 g twardych filetów z ryby białej (dorsz, turbot, halibut) bez skórki
  • – 1 łyżeczka soli
  • – mąka kukurydziana do posypania
  • – 150 ml oleju z orzeszków ziemnych
  • – 3 dymki, pokrojone na ukośne kawałki długości 5 cm
  • – 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • – 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
  • Sos:
  • – 150 ml bulionu
  • – 1 łyżeczka żółtego sosu fasolowego
  • – sos chili – 1 łyżeczka
  • – 2 łyżki wina ryżowego
  • – 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • – 2 łyżeczki cukru
  • – 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • – 1/2 łyżeczki soli
  • – 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu

Wykonanie :

Posypać filety z obu stron solą i pociąć na kawałki o wymiarach 5 cm na 2,5 cm i odstawić na 30 minut. Obtoczyć rybę w mące kukurydzianej. Rozgrzać wok na dużym ogniu, dodać olej, poczekać aż tłuszcz się nagrzeje i zacznie dymić, zmniejszyć ogień i smażyć rybę z obu stron na złoto-brązowo. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Wylać większość oleju z woka, zostawiając tylko łyżkę oleju. Rozgrzać ponownie wok, wrzucić dymkę, czosnek, imbir i smażyć składniki 30 sekund, mieszając. Dodać składniki sosu i zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć rybę do woka. Gotować 3 minuty na wolnym ogniu i podawać.