Składniki :
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy [ze słoiczka po suszonych pomidorach]
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plastry wzdłuż piersi jak na schaby i przyprawione curry, papryką ostrą i słodką, adżiką pikantną [lub wziąć 8 pałek i przyprawić w taki sam sposób]
Sos pomidorowy :
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy [ze słoiczka po suszonych pomidorach]
- 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
- 4 ząbki czosnku utarte lub przeciśnięte
- 4 plasterki boczku pokrojone w kosteczkę
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- 2 łyżki pasty pomidorowej lub mały koncentrat pomidorowy
- brązowy cukier do smaku
- woda [około pół szklanki]
- świeża bazylia
- świeża natka
- sól, pieprz
- słoiczek suszonych pomidorów [pomidory pokroić w paseczki lub kostkę]
- tarty parmezan do podania
Wykonanie :
Sos pomidorowy :
Rozpuścić masło i oliwę i smażyć cebulę, czosnek i boczek aż warzywa zmiękną. Dodać pomidory z puszki, pomidory suszone, pastę pomidorową lub koncentrat, cukier, wodę i przyprawy. Zagotować i po zmniejszeniu gazu gotować pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas mieszając aż sos zgęstnieje. Zieleninę posiekać i dodać do sosu na sam koniec duszenia.
Kurczak :
Rozpuścić masło i oliwę i wysmażyć kurczaka z obu stron na rumiano.
Całość :
Kurczaka dodać do gotowego sosu i dusić pod przykryciem 10 minut co jakiś czas mieszając. Jeżeli zamiast piersi mamy pałki – mięso należy dusić w sosie tak długo aż pałki będą miękkie. Podawać posypane parmezanem z dodatkiem grzanek czosnkowych lub klasycznie z ryżem lub ziemniakami.