Składniki :

  • 10 dużych słodkich pomidorów
  • 1 duża biała cebula
  • 1 główka czosnku
  • płaska łyżeczka chili w płatkach
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki tabasco
  • 1 łyżka stołowa octu (dowolnego, aceto balsamico, białego, jabłkowego)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Pomidory obrać ze skóry i pokroić na większe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek a następnie dodać pomidory, przyprawy, ocet i cukier. Gotować 15 minut pod przykryciem, sprawdzić smak, ewentualnie dosłodzić lub dokwasić (wedle gustu). Dodać tabasco, zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 10 minut by nieco całość odparować.

Sos świetnie nadaje się do dań orientalnych np z dodatkiem kolendry.