Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • oliwa po suszonych pomidorach – przecedzona
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka oliwek zielonych lub czarnych
  • kilka kaparów
  • spory kawałek żółtego sera
  • spory kawałek twardego sera pleśniowego najlepiej z niebieską pleśnią
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • makaron rurki lub kokardki
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, dodać do miski, wymieszać z oliwą po suszonych pomidorach, dodać posiekany drobno czosnek, oliwki, kapary, cebulę i pomidory suszone.
Wszystko przyprawić, wymieszać i smażyć aż kurczak straci surowość.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i podlać wszystko kubkiem zagotowanej wody.
Sery utrzeć na tarce o drobnych oczkach i partiami – cały czas mieszając – dodawać do kurczaka.
Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie.
Sos dusić na średnim ogniu pod przykryciem i często mieszać.
Dodać jogurt naturalny i zmniejszyć ogień.
Sos powinien być dobrze przyprawiony, powinno się czuć wyraźny smak serów.
Nie powinien być zbyt rzadki.
Na koniec oddać do sosu ugotowany makaron, całość wymieszać, zagrzać razem i podawać.