Składniki :

  • – 20 g pora
  • – 20 g imbiru
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 50 g cukru
  • – 50 ml octu ryżowego
  • – 1 łyżeczka sosu sojowego
  • – 1 łyżeczka wina ryżowego
  • – 1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej rozmieszanej z 1 łyżeczką wody
  • – sól
  • – 1 łyżka bulionu drobiowego
  • – 4 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie :

Por, imbir i czosnek obrać, drobno posiekać. Cukier wymieszać z octem, sosem sojowym, winem, skrobią kukurydzianą rozmieszaną z wodą, i solą, następnie domieszać bulion drobiowy. Rozgrzać wok, wlać olej i na silnym ogniu smażyć pora, imbir i czosnek przez 1/2 minuty, stale mieszając. Dodać sos i całość zagotować. Sos przelać do miseczek i podać na stół. Ten sos pasuje do mięs, warzyw oraz przekąsek smażonych w głębokim tłuszczu.