Składniki :

  • – 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • – 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • – 8 filetów anchois w oliwie, odcedzonych
  • – 2 łyżki kaparów w słonej zalewie odcedzonych i posiekanych
  • – 1 łyżka suszonego oregano
  • – sól, pieprz
  • – spaghetti
  • – 60 g startego parmezanu

Wykonanie :

Na oliwie podsmażyć czosnek posiekany w plasterki przez 3 minuty na złoto, wyjąć czosnek i wyrzzucić . Dodać anchois i rozgniatając widelcem, dusić 7 minut aż całkowicie sie rozpaną . Dodać oregano i kapary, doprawić pieprzem i solą . Ugotować makaron al dente, odlać, zostawiając 3 łyżki wody z gotowania makaronu . Przełożyć makaron do sosu, dodać 3 lyżki pozostawionej wody z gotowania makaronu, zwiększyć ogień . Mieszać spaghetti około 1 minuty . Posypać serem i podawać .