Składniki :

  • – 2 piersi z kurczaka
  • – czerwona cebula
  • – 2 strąki marynowanej papryki
  • – 1/4 szklanki  białego wina
  • – 4 łyżki soku z cytryny
  • – 3 łyżki oleju
  • – łyżeczka suszonego oregano
  • – łyżka masła
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Mięso pokroić w mniejsze porcje, lekko zbić . Oprószyć solą i pieprzem . Cebulę drobno posiekać . Paprykę pokroić w kostkę . Wino, sok z cytryny, łyżkę oleju i oregano wymieszać ze sobą . Dodać cebulę i paprykę . Do marynaty włożyć mięso . Odstawić na co najmniej 1h . Po upływie tego czasu wyjąć mięso i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju . Pod koniec smażenia włożyć masło, mięso zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut . Podawać ze smażonymi ziemniakami .