Składniki :

  • -> 500g pomidorów w kawałkach z puszki (może być więcej, będzie bardziej aromatyczna i mocna)
  • -> 2 młode cebule
  • -> 3 łyżki masła
  • -> 3 kostki bulionowe : wołowa, mięsna i na wędzonym boczku (można użyć innych ulubionych ale bez pominięcia kostki na wędzonym boczku bo daje dużo aromatu i smaku)
  • -> sól, pieprz, maggi, szczypta czerwonej ostrej i słodkiej papryki, liście laurowe, ziela angielskie
  • -> 350g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowo-wołowego (lepiej w tym zestawieniu z pomidorową wypada mięso z wieprzowiny z dodatkiem wołowiny)
  • -> jajko
  • -> tarta bułka
  • -> sporo natki pietruszki

Wykonanie :

Cebule bardzo drobno posiekać, mocno zeszklić na maśle, odstawić do przestygnięcia. Pomidory wlać na patelnię, całość dusić pod przykryciem z odrobiną soli i pieprzu. W garnku zagotować wodę, dodać kostki rosołowe, przyprawy, dodać pomidory. Mięso połączyć z przyprawami,(sól,pieprz,papryki) ostudzoną cebulą, odrobiną bułki tartej, uformować w kulki i odstawić na bok. Gdy zupa się zagotuje, przyprawić ponownie do smaku wedle uznania, ewentualnie zagęścić i po zagotowaniu wrzucić pulpeciki i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 10 minut. Na koniec drobno posiekać natkę pietruszki i dodać do zupy.