Składniki :

  • 1 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowej usmażonej z solą i pieprzem na maśle i pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 3 cebule posiekane w piórka i usmażone na maśle
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 3 łyżki mascarpone
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • mały ser z niebieską pleśnią
  • szklanka rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku

Wykonanie :

Do podgrzanego rosołu dodać mascarpone, pokruszony ser pleśniowy, posiekaną natkę, czosnek, lekko całość doprawić, dodać usmażoną cebulę i dusić 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i zagęścić mąką. Zagotować, zmniejszyć grzanie, dodać pokrojoną wątróbkę, ugotowany makaron, całość dokładnie wymieszać, chwilę razem podgrzewać by wątróbka się podgrzała i od razu podawać.