Składniki :

  • – 1 łyżka oliwy
  • – 1 mała drobno posiekana cebula
  • – 230 g odsączonej fasoli z puszki
  • – 1/2 szklanki salsy pomidorowej
  • – 1/3 szklanki śmietany
  • – 3 duże pszenne tortille pokrojone w trójkąty
  • – 1/2 szklanki grubo startego sera żółtego np. cheddar

Wykonanie :

Piekarnik nagrzać do 220*C (200*C jeśli używasz termoobiegu). Podgrzać oliwę na patelni, smażyć cebulę, mieszać, aż sie zeszkli. Zmiksować ją z fasolą na gładką masę. Przełożyć ponownie na patelnię, dodać salsę i śmietanę, mieszać, aż wszystko dokładnie sie połączy. Ułożyć trójkątne tortille na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia, na każdy nałożyć masę fasolową i ser. Zapiekać tostadas tak długo, aż ser się stopi. Podawać udekorowane świeżymi liśćmi kolendry.