Składniki :

  • – 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • – kukurydza z puszki
  • – czarne lub zielone oliwki
  • – 200g mąki pszennej
  • – 3 jajka
  • – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • – 100ml oleju
  • – 100ml mleka
  • – sól,pieprz

Wykonanie :

Formę wyłożyć pergaminem do pieczenia,piekarnik nagrzać do 180*C. Tuńczyka,oliwki i kukurydzę osączyć na sitku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z olejem i mlekiem,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę jajeczną stopniowo dodać do mąki,cały czas mieszać. Dodać tuńczyka i resztę dodatków,delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do formy i piec około 40 minut. Keks po wyjęciu odstawić do przestygnięcia. Podawać letnie lub zimne.