Składniki :
- – 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- – kukurydza z puszki
- – czarne lub zielone oliwki
- – 200g mąki pszennej
- – 3 jajka
- – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- – 100ml oleju
- – 100ml mleka
- – sól,pieprz
Wykonanie :
Formę wyłożyć pergaminem do pieczenia,piekarnik nagrzać do 180*C. Tuńczyka,oliwki i kukurydzę osączyć na sitku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z olejem i mlekiem,przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę jajeczną stopniowo dodać do mąki,cały czas mieszać. Dodać tuńczyka i resztę dodatków,delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wlać do formy i piec około 40 minut. Keks po wyjęciu odstawić do przestygnięcia. Podawać letnie lub zimne.