Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • olej
  • łyżka masła

Sos paprykowy :

  • pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 2 papryczki chili
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka rosołu drobiowego
  • 4 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, curry, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu

Wykonanie :

Na początku należy obsmażyć mięso : mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na oleju z masłem na rumiano z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i dodać posiekaną cebulę, 2 łyżki masła, łyżkę oleju i smażyć na złoto. Następnie dodać posiekane wszystkie papryki, natkę pietruszki, smażyć chwilę a następnie dodać rosół i wino, mascarpone, liście laurowe, ziela angielskie i gotować na małym ogniu 10 minut. Następnie dodać obsmażone mięso i dusić razem co jakiś czas obracając kurczaka aż mięso będzie miękkie. Na koniec wyjąć mięso, sos sprawdzić, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką. Kurczaka podawać obficie polanego sosem paprykowym z dowolnymi dodatkami.