Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- olej
- łyżka masła
Sos paprykowy :
- pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 3 papryki w różnych kolorach
- 2 papryczki chili
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka rosołu drobiowego
- 4 łyżki mascarpone
- 2 łyżki masła
- mąka do zagęszczenia sosu
- liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, curry, przyprawa do kurczaka, przyprawa do gulaszu
Wykonanie :
Na początku należy obsmażyć mięso : mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na oleju z masłem na rumiano z obu stron. Mięso zdjąć z patelni i dodać posiekaną cebulę, 2 łyżki masła, łyżkę oleju i smażyć na złoto. Następnie dodać posiekane wszystkie papryki, natkę pietruszki, smażyć chwilę a następnie dodać rosół i wino, mascarpone, liście laurowe, ziela angielskie i gotować na małym ogniu 10 minut. Następnie dodać obsmażone mięso i dusić razem co jakiś czas obracając kurczaka aż mięso będzie miękkie. Na koniec wyjąć mięso, sos sprawdzić, doprawić w razie potrzeby i zagęścić mąką. Kurczaka podawać obficie polanego sosem paprykowym z dowolnymi dodatkami.