Składniki :
- 4 udka z kurczaka
- 1 mała biała cebula
- 1 łyżka oliwy
- 10 zielonych oliwek
- 4 szklanki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sos tabasco do doprawienia
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka chudego rosołu lub wody
- maizena do zagęszczenia sosu
- 1 por biała i zielona część
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawa do kurczaka, przyprawa do kuchni włoskiej, pomidorowa przyprawa do kurczaka, przyprawa pomidory z solą morską, curry, słodka i ostra papryka
Wykonanie :
Mięso dokładnie przyprawić wszystkimi przyprawami, rozgrzać mocno patelnię i na łyże oliwy obsmażyć udka bardzo mocno ale uważając, by ich nie spalić. Dodać posiekanego pora, cebulę, czosnek, lekko podlać winem, poddusić całość i ponownie podlać winem. Czynność powtarzać aż skończy się wino. Dolać passatę, dodać ziela angielskie i liście laurowe, szklankę rosołu, pokrojone oliwki, tabasco do smaku, natkę pietruszki i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Kontrolować ilość płynu podczas duszenia i w razie konieczności podlewać rosołem lub wodą. Na koniec sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i zagęścić maizeną jeśli potrzeba. Podawać z ugotowanym kalafiorem, pieczoną białą kapustą lub mixem pieczonych warzyw.