Składniki :

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 mała biała cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 zielonych oliwek
  • 4 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sos tabasco do doprawienia
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka chudego rosołu lub wody
  • maizena do zagęszczenia sosu
  • 1 por biała i zielona część
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawa do kurczaka, przyprawa do kuchni włoskiej, pomidorowa przyprawa do kurczaka, przyprawa pomidory z solą morską, curry, słodka i ostra papryka

Wykonanie :

Mięso dokładnie przyprawić wszystkimi przyprawami, rozgrzać mocno patelnię i na łyże oliwy obsmażyć udka bardzo mocno ale uważając, by ich nie spalić. Dodać posiekanego pora, cebulę, czosnek, lekko podlać winem, poddusić całość i ponownie podlać winem. Czynność powtarzać aż skończy się wino. Dolać passatę, dodać ziela angielskie i liście laurowe, szklankę rosołu, pokrojone oliwki, tabasco do smaku, natkę pietruszki i dusić całość pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie całkowicie miękkie. Kontrolować ilość płynu podczas duszenia i w razie konieczności podlewać rosołem lub wodą. Na koniec sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i zagęścić maizeną jeśli potrzeba. Podawać z ugotowanym kalafiorem, pieczoną białą kapustą lub mixem pieczonych warzyw.