Składniki :

  • – 20 wątróbek drobiowych
  • – 7 dużych cebul
  • – vegeta (wedle upodobań- do smaku)
  • – pieprz
  • – masło
  • – oliwa
  • – ziemniaki
  • – śmietana i masło do ziemniaków na piure (2 łyżki masła i około szklanki śmietany na ilość ziemniaków jak dla 4 osób)

Wykonanie :

Cebulę pociąć w cienkie półksiężyce i smażyć na lekko brązowo na maśle z oliwą na ostrym ogniu, co chwila mieszając. Na zmianę po kilka minut smażyć pod przykryciem i bez cały czas na dużym ogniu. Pilnować by zbytnio nie przywierała do patelni i dość często mieszać. Gdy cebula (nie wcześniej niż po 20 minutach) zupełnie zbrązowieje i się skarmelizuje można dodać do niej vegetę do smaku. Vegeta musi całkowicie zastąpić sól. Przyprawić też dobrze pieprzem. Wątróbki w ogóle niczym nie przyprawiamy. Przyprawi się sama gdy wymiesza się z cebulą. Wcześniej umyte wątróbki dodać do cebuli, wymieszać dokładnie i przykryć pokrywką. Co chwila sprawdzać i delikatnie mieszać. Dusić na zmianę tak jak cebulę – z przykryciem i bez gdy utworzy się zbyt dużo płynu (odparować go). Dusić i smażyć na zmianę tak długo, aż wątróbki będą gotowe. Pilnować, by ich nie przesuszyć. Powinny być miękkie, sprężyste a jednocześnie gotowe w środku, nie krwiste. Po 10-15 minutach wyjąć jedną i sprawdzić, czy jest już gotowa i czy nie podchodzi krwią. Ziemniaki ugotować, odlać i zrobić z nich piure.

Wspaniała i prosta metoda na smaczny obiad :) Smacznego !