Składniki :
- 1 duża cebula usmażona z przeciśniętymi dwoma ząbkami czosnku i usmażona na małej ilości oleju z masłem
- 20 małych pieczarek pokrojonych drobno i usmażonych z solą na małej ilości masła [należy odparować cały płyn jaki pojawi się podczas smażenia pieczarek]
- po szczypcie tymianku i oregano
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
- pół kubka namoczonych suszonych grzybów dobrze odciśniętych z wody, drobno posiekanych i usmażonych na małej ilości masła
- puszka białej fasoli odsączonej i ugniecionej na gładko
- 4 łyżki kaszy manny
- 1/3 szklanki tartego sera cheddar
- 1 jajko
- 1 duża marchewka ugotowana i ugnieciona na gładko
- 2 duże ziemniaki ugotowane w skórce i zagniecione na gładko
Wykonanie :
Wszystkie przygotowane wcześniej i ostudzone składniki połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i przyprawić i w razie, gdyby masa okazała się zbyt luźna można ją zagęścić dodatkową porcją kaszy manny. Masa powinna być wyrazista w smaku. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2h a następnie formować długie kiełbaski grubości serdelków i grillować często obracając. Podawać do sałatek lub jako kiełbaski do hot-dogów.