Składniki :

  • 1 duża cebula usmażona z przeciśniętymi dwoma ząbkami czosnku i usmażona na małej ilości oleju z masłem
  • 20 małych pieczarek pokrojonych drobno i usmażonych z solą na małej ilości masła [należy odparować cały płyn jaki pojawi się podczas smażenia pieczarek]
  • po szczypcie tymianku i oregano
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka
  • pół kubka namoczonych suszonych grzybów dobrze odciśniętych z wody, drobno posiekanych i usmażonych na małej ilości masła
  • puszka białej fasoli odsączonej i ugniecionej na gładko
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1/3 szklanki tartego sera cheddar
  • 1 jajko
  • 1 duża marchewka ugotowana i ugnieciona na gładko
  • 2 duże ziemniaki ugotowane w skórce i zagniecione na gładko

Wykonanie :

Wszystkie przygotowane wcześniej i ostudzone składniki połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać i przyprawić i w razie, gdyby masa okazała się zbyt luźna można ją zagęścić dodatkową porcją kaszy manny. Masa powinna być wyrazista w smaku. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2h a następnie formować długie kiełbaski grubości serdelków i grillować często obracając. Podawać do sałatek lub jako kiełbaski do hot-dogów.