Składniki :

  • 0,5 kg wieprzowiny pokrojonej w długie wąskie paski [polędwicy lub szynki]
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych uprażonych i posiekanych drobno
  • 2 łyżki ostrego sosu chili
  • mleko kokosowe
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry, szczypta mielonej kurkumy, łyżka brązowego cukru, sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy zrobić sos : w rondelku wymieszać orzeszki z mlekiem kokosowym, kolendrą, kurkumą, cukrem, solą i pieprzem oraz z sosem chili i sojowym. Podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając 10 minut. Połowę powstałego sosu zostawić a resztę wykorzystać jako marynata do mięsa. Mięso marynować 3h lub najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnie mięso nadziać na patyczki do szaszłyków i piec w piekarniku pod grillem na rumiano co jakiś czas okręcając mięso i smarując marynatą. Należy pod szaszłykami ułożyć brytfankę z folią lub papierem na ewentualne kapiące soki i marynatę by zapobiec ubrudzeniu piekarnika. Mięso można robić również na grillu elektrycznym lub klasycznym ale będzie to trwało dłużej. Podawać do sałatek z pozostałą częścią sosu do maczania lub z sosem arachidowym. W ten sam sposób można również przygotować satay z kurczaka.