Składniki :

  • kawałek wieprzowiny [dowolny kawałek, np. karkówka]
  • kilka dużych pieczarek
  • pół butelki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • por
  • masło
  • olej
  • sok pomidorowy w kartonie z chili
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, majeranek

Wykonanie :

Najpierw należy sporządzić marynatę do mięsa.
W rondlu zagotować 2 szklanki wina, dodać liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, majeranek, pogotować 15 minut aż przyprawy puszczą aromat.
Dodać posiekany czosnek, por i cebule.
Gotować kolejne 5 minut i ostudzić.
Tak przygotowaną marynatą zalać mięso wcześniej pokrojone w plastry [już na porcje] i odstawić do lodówki na całą noc.
Mięso wyjąć z marynaty, odsączyć i obsmażyć mocno z obu stron na maśle z olejem.
Dolać do usmażonego mięsa marynatę [całą], dolać do niej resztę wina, dodać pokrojone w plastry pieczarki, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną natkę pietruszki i połowę soku pomidorowego.
Całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu co jakiś czas obracając mięso przez minimum 40 minut.
Po tym czasie dolać resztę soku pomidorowego i ponownie gotować tym razem na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 30 minut.
Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie potrzeby i zagęścić sos.
Podawać z sałatkami, ziemniakami z wody, piure, pieczonymi lub frytkami.