Składniki :

  • 2kg mięsa z kurczaka z kośćmi
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • oliwa
  • 4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3l bulionu drobiowego [najlepiej rosołu domowego]
  • 1l wody
  • 2 liście laurowe, sól, pieprz
  • 4 szklanki świeżych liści szpinaku
  • 6 jajek
  • 1/4 szklanki świeżo utartego parmezanu

Wykonanie :

Pierwszy etap gotowania zupy wygląda tak samo jak w przypadku gotowania podstawowego włoskiego bulionu drobiowego http://penelope.nstrefa.pl/wloska-baza-bulionowa-z-kurczaka-by-penelope/ ale z zachowaniem iloci składników jak w obecnym przepisie.
Gdy mamy bazę  [przecedzoną przez sito i gazę] należy przejść do drugiego etapu gotowania – do gotowej gorącej bazy należy dodać rozbełtane jajka – wlewając cały czas mieszać bulion a następnie gdy jajka się ugotują dodać liście szpinaku i utarty parmezan. Podawać z makaronem i klopsikami drobiowymi [np z mięsa z gotowania bulionu].