Składniki :

  • 3kg wołowiny z kością
  • 5 cebul
  • 2 szalotki
  • 2 marchewki
  • pęczek selera naciowego
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 6l wody
  • 3 liście laurowe, pieprz, sól

Wykonanie :

Mięso podsmażyć na oliwie z każdej strony na rumiano, warzywa posiekać na podobnej wielkości kawałki i również podsmażyć na oliwie [cebuli nie obierać ze skórki]. Mięso i warzywa zalać wodą, winem, dodać przyprawy i zioła i gotować pod przykryciem na małym ogniu do 8h. Po tym czasie bulion odcedzić przez gęste sito a następnie przez gazę by był klarowny. Podawać z mięsem z gotowania i makaronem lub stosować jako baza pod sosy i inne zupy. Można mrozić.