Składniki :
- 3 udka kurczaka
- 2 duże cebule
- 3 pietruszki
- mały seler
- seler naciowy
- kilka listków lubczyku [bulionu]
- 2 marchewki
- szklanka białego wytrawnego wina [pełna]
- ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, chili w strąku
- 4 ząbki czosnku
- pół obranej i oczyszczonej z błonek cytryny [sam miąższ]
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie :
Mięso gotować na małym ogniu z czosnkiem, strąkiem chili i szumować wywar tak długo aż mięso będzie gotowe a wywar czysty i klarowny.
Dodać warzywa, opalone na gazie cebule, przyprawy, wino, połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, listki lubczyku, cząstki cytryny i gotować na małym ogniu jak rosół przez 2h.
Posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Na sam koniec dodać pokrojoną resztę natki pietruszki.
Podawać z makaronami jak klasyczny rosół.