Składniki :

  • 3 udka kurczaka
  • 2 duże cebule
  • 3 pietruszki
  • mały seler
  • seler naciowy
  • kilka listków lubczyku [bulionu]
  • 2 marchewki
  • szklanka białego wytrawnego wina [pełna]
  • ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, chili w strąku
  • 4 ząbki czosnku
  • pół obranej i oczyszczonej z błonek cytryny [sam miąższ]
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie :
Mięso gotować na małym ogniu z czosnkiem, strąkiem chili i szumować wywar tak długo aż mięso będzie gotowe a wywar czysty i klarowny.
Dodać warzywa, opalone na gazie cebule, przyprawy, wino, połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, listki lubczyku, cząstki cytryny i gotować na małym ogniu jak rosół przez 2h.
Posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Na sam koniec dodać pokrojoną resztę natki pietruszki.
Podawać z makaronami jak klasyczny rosół.