Składniki :

  • – 600 g wołowiny
  • – 1 cebula
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 4 cm korzenia imbiru pokrojonego w plasterki
  • – 4 szklanki wody
  • Sos cytrusowy :
  • – 2 limonki lub 3 cytryny
  • – 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
  • – 1 strąk chili, drobno posiekany
  • – 1 łyżka cukru
  • – 1 łyżka białych ziaren sezamowych
  • – 1 łyżka czarnych ziaren sezamowych
  • – 2 łyzki oleju
  • – 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie :

Cebulę i czosnek poprzekrawać na pół bez obierania i włożyć do garnka. Dodać imbir, wlać wodę i zagotować. Mięso włożyć do wywaru z przyprawami i na małym ogniu gotować około 3h. Mięso wyjąć, ostudzić i pokroić na plastry. Limonkę pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na mięsie i przed podaniem polać sosem cytrusowym. Sos cytrusowy : wycisnąć do moździerza 1 limonkę. Dodać chili, trawe cytrynową, cukier, sól, olej i rozetrzeć na pastę. Białe i czarne ziarna sezamu podsmażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do pasty. Wlać odrobinę wywaru z wołowiny, by pasta nabrała konsystencji sosu. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą.