Składniki :
- 7 małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę
- sok z połowy cytryny
- puszka groszku konserwowego
- czerwony lub czarny ”kawior” do udekorowania porcji
- opakowanie łososia wędzonego lub pstrąga łososiowego
- 2 łyżeczki kaparów
- opakowanie paluszków krabowych (10 sztuk)
- kilka zielonych oliwek do dekoracji
- łyżeczka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- opakowanie dużych krewetek (pozbawionych pancerzyków i ogonków)
- sól, pieprz
- 1 posiekany ząbek czosnku
- oliwa
- łyżeczka masła
- 1 mała posiekana drobno papryczka chili
- liście sałaty masłowej lub lodowej do podania sałatki
Wykonanie :
Na maśle z oliwą podsmażyć krewetki z dodatkiem czosnku, przypraw, soku cytrynowego, chili, pokrojonych paluszków krabowych. Następnie całość przestudzić i dodać do ziemniaków z groszkiem, zieleniną, pokrojonych na kawałki łososiem lub pstrągiem, kaparami, i delikatnie wszystko wymieszać. na koniec nakładać porcje na liście sałaty i przybrać oliwkami i kawiorem. Sałatkę można przed podaniem schłodzić w lodówce.