Składniki :

  • 7 małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę
  • sok z połowy cytryny
  • puszka groszku konserwowego
  • czerwony lub czarny ”kawior” do udekorowania porcji
  • opakowanie łososia wędzonego lub pstrąga łososiowego
  • 2 łyżeczki kaparów
  • opakowanie paluszków krabowych (10 sztuk)
  • kilka zielonych oliwek do dekoracji
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • opakowanie dużych krewetek (pozbawionych pancerzyków i ogonków)
  • sól, pieprz
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • oliwa
  • łyżeczka masła
  • 1 mała posiekana drobno papryczka chili
  • liście sałaty masłowej lub lodowej do podania sałatki

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć krewetki z dodatkiem czosnku, przypraw, soku cytrynowego, chili, pokrojonych paluszków krabowych. Następnie całość przestudzić i dodać do ziemniaków z groszkiem, zieleniną, pokrojonych na kawałki łososiem lub pstrągiem, kaparami, i delikatnie wszystko wymieszać. na koniec nakładać porcje na liście sałaty i przybrać oliwkami i kawiorem. Sałatkę można przed podaniem schłodzić w lodówce.