Składniki :

  • świeże grzyby
  • kubek grzybów suszonych
  • kawałek wiejskiej kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • żurek w butelce
  • kilka średnich ziemniaków
  • sól, pieprz, jarzynka, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek
  • łyżka masła

Wykonanie :

W dużym garnku gotować [przez pół godziny] w osolonej wodzie grzyby świeże zbierając całą tworzącą się na powierzchni pianę.
W tym samym czasie moczyć grzyby suszone w sporej ilości wrzątku pod przykryciem.
Gdy jedne i drugie grzyby będą gotowe – dodać grzyby suszone wraz z wodą z moczenia do garnka z gotującymi się grzybami świeżymi, dodać pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, majeranek i jarzynkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę pokroić bardzo drobno i smażyć na maśle.
Dodać pokrojoną dość drobno kiełbasę i smażyć tak długo, aż cebula zrobi się bardzo ciemno-brązowa.
Na koniec wrzucić pokrojony czosnek, chwilę smażyć cały czas mieszając aż lekko się zarumieni i pilnować, by się nie spalił.
Dodać całość z patelni [razem z masłem] do zupy.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, wypłukać i dodać do zupy.
Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać żurek.
Gotować kilka minut na małym ogniu.
dgdfgdgdsgdggt