Składniki :
- świeże grzyby
- kubek grzybów suszonych
- kawałek wiejskiej kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- żurek w butelce
- kilka średnich ziemniaków
- sól, pieprz, jarzynka, liście laurowe, ziela angielskie, majeranek
- łyżka masła
Wykonanie :
W dużym garnku gotować [przez pół godziny] w osolonej wodzie grzyby świeże zbierając całą tworzącą się na powierzchni pianę.
W tym samym czasie moczyć grzyby suszone w sporej ilości wrzątku pod przykryciem.
Gdy jedne i drugie grzyby będą gotowe – dodać grzyby suszone wraz z wodą z moczenia do garnka z gotującymi się grzybami świeżymi, dodać pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, majeranek i jarzynkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
Cebulę pokroić bardzo drobno i smażyć na maśle.
Dodać pokrojoną dość drobno kiełbasę i smażyć tak długo, aż cebula zrobi się bardzo ciemno-brązowa.
Na koniec wrzucić pokrojony czosnek, chwilę smażyć cały czas mieszając aż lekko się zarumieni i pilnować, by się nie spalił.
Dodać całość z patelni [razem z masłem] do zupy.
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, wypłukać i dodać do zupy.
Gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać żurek.
Gotować kilka minut na małym ogniu.