Składniki :

  • piure ziemniaczane (ugotowane w kostkach rosołowych,dobrze osolone ziemniaki zagniecione z masłem,śmietaną i dużą ilością tartego żółtego sera)
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • mięso mielone (ilość wedle uznania ale 0,5 kg w zupełności wystarczy)
  • 1 duża cebula
  • pomidory świeże
  • pomidory w puszce rozdrobnione
  • 1 czerwona papryka
  • pasta paprykowa
  • żółty ser
  • sól,pieprz,keczup pikantny,świeże chili

Wykonanie :
Piure ziemniaczane po zagnieceniu odstawić do przestygnięcia. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą. Mięso mielone usmażyć z przyprawami  drobno posiekaną cebulą na rumiano. Dodać posiekaną drobno paprykę,pomidory świeże i z puszki. Całość smażyć do odparowania płynu (nie całkowicie). Dodać pastę paprykową i ewentualnie jeszcze raz dosolić i dodać chili. Zapiekankę układać w naczyniu żaroodpornym warstwowo najpierw zaczynając od warstwy piure ziemniaczanego,następnie gęstego mięsnego sosu i tak na zmianę do wykorzystania składników. Wierzch grubo posypać tartym serem i zapiekać całość w piekarniku przez 2- minut w najwyższej możliwej temperaturze ( u mnie 270 stopni). Podawać po lekkim przestygnięciu.