Składniki :
- – 80 dag piersi z indyka lub z kurczaka (jak kto woli)
- – 4 łyżki oleju
- – 1/2 szklanki wody
- – cebula
- – 2 łodygi selera naciowego
- – puszka pomidorów w zalewie
- – puszka czerwonej fasoli
- – 2 łyżeczki chili
- – sól, pieprz
- Na wierzch :
- – 10 dag mąki kukurydzianej
- – łyżka mąki pszennej
- – łyżeczka proszku do pieczenia
- – sól
- – szałwia suszona (można pominąć)
- – jajo
- – 1/2 szklanki mleka
- – 2 łyżki oleju
- – tłuszcz do naczynia żaroodpornego
Wykonanie :
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano. Dolać wodę i dusić do miękkości. Gotowe mięso ostudzić, pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Fasolę odcedzić z zalewy. Cebulę posiekać, seler pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać resztę oleju i krótko przesmażyć na nim cebulę i seler. Dodać mięso, pomidory, fasolę, chili, przyprawy i dusić 7 minut, często mieszając. Wierzch : mąkę kukurydzianą wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, solą i ewentualną szałwią. Dodać mleko, jajo, olej i starannie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i przełożyć do niego mięso z warzywami, wierzch przykryć farszem. Wstawić do piekarnika na 30 minut do 200*C.