Składniki :

  • – 80 dag piersi z indyka lub z kurczaka (jak kto woli)
  • – 4 łyżki oleju
  • – 1/2 szklanki wody
  • – cebula
  • – 2 łodygi selera naciowego
  • – puszka pomidorów w zalewie
  • – puszka czerwonej fasoli
  • – 2 łyżeczki chili
  • – sól, pieprz
  • Na wierzch :
  • – 10 dag mąki kukurydzianej
  • – łyżka mąki pszennej
  • – łyżeczka proszku do pieczenia
  • – sól
  • – szałwia suszona (można pominąć)
  • – jajo
  • – 1/2 szklanki mleka
  • – 2 łyżki oleju
  • – tłuszcz do naczynia żaroodpornego

Wykonanie :

W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano. Dolać wodę i dusić do miękkości. Gotowe mięso ostudzić, pokroić na kawałki wielkości 1 cm. Fasolę odcedzić z zalewy. Cebulę posiekać, seler pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać resztę oleju i krótko przesmażyć na nim cebulę i seler. Dodać mięso, pomidory, fasolę, chili, przyprawy i dusić 7 minut, często mieszając. Wierzch : mąkę kukurydzianą wymieszać z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia, solą i ewentualną szałwią. Dodać mleko, jajo, olej i starannie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i przełożyć do niego mięso z warzywami, wierzch przykryć farszem. Wstawić do piekarnika na 30 minut do 200*C.