Składniki :

  • – ziemniaki (ilość wedle uznania)
  • – mięso mielone (ilość zależna od planowanej ilości ziemniaków – ilości zapiekanki)
  • – ser żółty
  • – 3 czerwone cebule
  • – 3 jajka
  • – pół szklanki mleka
  • – bułka tarta
  • – ostra i słodka papryka,sól,pieprz,curry,przyprawa do mięsa mielonego,przyprawa do wieprzowiny
  • – plastry salami po położenia na wierzch przed zapieczeniem

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować i z dodatkiem masła i śmietany zrobić piure. Bułkę tartą (kilka łyżek, ok. 5) zalać gorącym mlekiem i zostawić do wchłonięcia. Cebulę posiekać drobno,podsmażyć na rumiano,dodać do mięsa. Do mięsa z cebulą dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie całość przyprawić i dodać piure ziemniaczane. Całość wymieszać. Na wierzchu zapiekanki ułożyć ciasno plastry salami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut.