Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1,5 kg ziemniaków
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 duży por
  • 4 duże cebule
  • 2 czerwone papryki
  • śmietana
  • olej
  • masło
  • 3 duże ząbki czosnku
  • parmezan
  • gałka muszkatołowa
  • chili
  • kostka mięsna knorr
  • sól, pieprz
  • garam masala
  • czerwona słodka papryka
  • curry
  • czubryca czerwona
  • przyprawa do ziemniaków

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli, przyprawy do ziemniaków, czosnku drobniutko posiekanego, gałki, chili i kostki mięsnej knorr. Odcedzić i zagnieść na gładkie i puszyste piure z dodatkiem śmietany i masła. Mięso usmażyć na oleju z masłem z dodatkiem pozostałych przypraw, posiekanej cebuli, pora, papryki i groszku. W naczyniu do zapiekania układać warstwami na przemian – piure z farszem aż do wyczerpania składników. Warstwę wierzchnią posypać grubo utartym parmezanem. Zapiekać 20 minut w 180*C.