Składniki :
- 7 dużych ziemniaków
- 3 duże filety dorsza
- 6 papryczek pepperoni
- czarne oliwki
- 2 cebule
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 2 jajka
- szklanka wytrawnego białego wina
- oliwa
- łyżka masła
Wykonanie :
Filety skropić sokiem cytrynowym bardzo obficie a następnie przyprawić solą, pieprzem i odstawić na bok.
Ziemniaki pokroić w dość cienkie plasterki, papryczki pokroić dowolnie, cebule pokroić w krążki, oliwki pokroić w plasterki.
Na oliwie z masłem smażyć ziemniaki z cebulą, papryczkami i oliwkami aż ziemniaki będą prawie zupełnie miękkie.
Podlać połową wina i dusić kilka chwil.
Rybę podzielić na małe kawałki, jajka wymieszać z resztą wina, przyprawić solą, pieprzem, ziołami.
Warzywa odparować [odparować wlane wcześniej wino], ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nich ułożyć rybę w kawałkach, całość zalać mieszaniną jajek z winem i piec w 180*C i zapiekać 25 minut aż jajka się zetną a składniki będą gotowe.