Składniki :

  • 7 dużych ziemniaków
  • 3 duże filety  dorsza
  • 6 papryczek pepperoni
  • czarne oliwki
  • 2 cebule
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 2 jajka
  • szklanka wytrawnego białego wina
  • oliwa
  • łyżka masła

Wykonanie :

Filety skropić sokiem cytrynowym bardzo obficie a następnie przyprawić solą, pieprzem i odstawić na bok.
Ziemniaki pokroić w dość cienkie plasterki, papryczki pokroić dowolnie, cebule pokroić w krążki, oliwki pokroić w plasterki.
Na oliwie z masłem smażyć ziemniaki z cebulą, papryczkami i oliwkami aż ziemniaki będą prawie zupełnie miękkie.
Podlać połową wina i dusić kilka chwil.
Rybę podzielić na małe kawałki, jajka wymieszać z resztą wina, przyprawić solą, pieprzem, ziołami.
Warzywa odparować [odparować wlane wcześniej wino], ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na nich ułożyć rybę w kawałkach, całość zalać mieszaniną jajek z winem i piec w 180*C i zapiekać 25 minut aż jajka się zetną a składniki będą gotowe.