Składniki :

  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżka masła
  • 100 g sera gorgonzola lub innego ulubionego w tym rodzaju (w zależności od gustu i upodobań można zastąpić serem żółtym)
  • oliwa z chili
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz, przyprawa do bruschetty (świetnie się sprawdza nie tylko do pieczywa ale też do ziemniaków)
  • puszka rozdrobnionych pomidorów

Wykonanie :

Szpinak udusić klasycznie z masłem, odrobiną oliwy, czosnkiem, solą i pieprzem i zaciągnąć na koniec śmietanką. Ziemniaki podgotować do połowy miękkości w mundurkach, obrać i pokroić w grube plasterki. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą na zakładkę, posypać przyprawami, polać pomidorami z puszki i na wierzchu ułożyć uduszony szpinak. Na wierzchu pokruszyć grubo ser i całość piec w 180 stopniach przez 30 minut z grzaniem góra/dół. Podawać do drobiu lub jako samodzielna potrawa.