Składniki :
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 5 ząbków czosnku
- łyżka masła
- 100 g sera gorgonzola lub innego ulubionego w tym rodzaju (w zależności od gustu i upodobań można zastąpić serem żółtym)
- oliwa z chili
- pół szklanki śmietanki 30%
- sól, pieprz, przyprawa do bruschetty (świetnie się sprawdza nie tylko do pieczywa ale też do ziemniaków)
- puszka rozdrobnionych pomidorów
Wykonanie :
Szpinak udusić klasycznie z masłem, odrobiną oliwy, czosnkiem, solą i pieprzem i zaciągnąć na koniec śmietanką. Ziemniaki podgotować do połowy miękkości w mundurkach, obrać i pokroić w grube plasterki. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą na zakładkę, posypać przyprawami, polać pomidorami z puszki i na wierzchu ułożyć uduszony szpinak. Na wierzchu pokruszyć grubo ser i całość piec w 180 stopniach przez 30 minut z grzaniem góra/dół. Podawać do drobiu lub jako samodzielna potrawa.