Składniki :

  • – 1 litr bulionu drobiowego
  • – 6 pomidorów
  • – 1 cebula
  • – 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • – 150 ml oliwy
  • – 5 placków tortilla
  • – 250 g startego sera żółtego
  • – 200 ml śmietany
  • – 3 ząbki czosnku
  • – 2 łyżeczki suszonego oregano
  • – 1 łyżeczka pieprzu czarnego lub kolorowego
  • – 4 listki laurowe
  • – 2 ziela angielskie

Wykonanie :

Cebulę, czosnek i pomidory zmiksować (pomidory obrać ze skóry) na gładki sos z dodatkiem oregano, pieprzu i odrobiny wody. Rozgrzać 50 ml oliwy i podsmażyć na niej koncentrat pomidorowy, wlać zmiksowane warzywa, bulion i liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 10 minut. Tortille pokroić na paski, podsmażyć na złoty kolor na pozostałej oliwie. Do miseczek nakładać starty ser, zalać go zupą i podypać paskami z tortilli. Na koniec ozdobić kleksem śmietany.