Składniki :
- włoszczyzna jak na rosół
- duży kubek namoczonych grzybów
- masło
- cebula
- kilka łyżek 18% śmietany do zabielenia zupy
- opakowanie łazanek
- natka pietruszki
- mąka do zagęszczenia zupy
- ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, pieprz ziołowy
Wykonanie :
Na włoszczyźnie z przyprawami ugotować wywar.
Im dłużej gotowany tym bardziej aromatyczny.
Całość przecedzić przez sito.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować na malutkim ogniu.
Grzyby namoczyć, odcedzić, odcisnąć i pokroić w cienkie paseczki.
Wywar z moczenia grzybów wlać do garnka.
Grzyby usmażyć na maśle z dodatkiem drobno posiekanej cebuli.
Dodać do zupy.
Łazanki ugotować i przepłukać zimną wodą.
Zupę zabielić śmietaną i wedle uznania zagęścić mąką.
Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić.
Podawać z łazankami.