Składniki :

  • włoszczyzna jak na rosół
  • duży kubek namoczonych grzybów
  • masło
  • cebula
  • kilka łyżek 18% śmietany do zabielenia zupy
  • opakowanie łazanek
  • natka pietruszki
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • ziela angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, pieprz ziołowy

Wykonanie :

Na włoszczyźnie z przyprawami ugotować wywar.
Im dłużej gotowany tym bardziej aromatyczny.
Całość przecedzić przez sito.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i gotować na malutkim ogniu.
Grzyby namoczyć, odcedzić, odcisnąć i pokroić w cienkie paseczki.
Wywar z moczenia grzybów wlać do garnka.
Grzyby usmażyć na maśle z dodatkiem drobno posiekanej cebuli.
Dodać do zupy.
Łazanki ugotować i przepłukać zimną wodą.
Zupę zabielić śmietaną i wedle uznania zagęścić mąką.
Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić.
Podawać z łazankami.