Składniki :

  • 2l czystego przecedzonego bulionu warzywnego [domowy bulion warzywny jak na rosół tyle, że bez mięsa]
  • kilka większych kawałków białej kiełbasy
  • 3 duże pory [białe części]
  • 3 duże ziemniaki
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, odrobina jarzynki [naturalniejsza wersja wegety]
  • grzanki [mogą być gotowe lub usmażone ze zwykłej bagietki]

Wykonanie :

Do gotującego się bulionu warzywnego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojonego w krążki pora.
Dodać przyprawy i gotować zupę aż ziemniaki będą prawie gotowe.
Dodać kiełbasę i parzyć ją w zupie na maleńkim ogniu 15 minut.
Kiełbasę wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki.
Sprawdzić czy ziemniaki są gotowe a następnie odłowić ziela angielskie i liście laurowe i zmiksować zupę na gładki krem.
Dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojoną kiełbasę i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z grzankami.
Do zupy można dodać kwaśną śmietanę.