Składniki :

  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 białe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 200g ziemniaków
  • 2l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, liście laurowe,ziela angielskie, szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub całych
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Wykonanie :

Na maśle z olejem usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i posiekanymi drobno ziemniakami. Smażyć cały czas mieszając by czosnek się nie spalił a gdy cebula będzie zabrązowiona dolać szklankę bulionu i dusić na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pomidory i zblendować warzywa na gładki krem a następne dolać resztę bulionu. Odlać pół kubka kremu i zblendować go z bazylią, a następnie dodać do zupy. Zupę przyprawić do smaku i dodać resztę przypraw i gotować 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Zupę podawać samodzielnie lub z dodatkami w postaci makaronu, ryżu lub grzanek.