Składniki :

  • 0,5kg wieprzowiny pokrojonej w cienkie paseczki [rodzaj dowolny, może być schab, łopatka, karkówka itp]
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  •  4 łyżki octu ryżowego
  • świeża kolendra
  • 4 łyżki sosu chili
  • sól, pieprz
  • kubek namoczonych grzybków mun i shitake posiekanych w paseczki
  • 1 mała dymka drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę
  • mąka kukurydziana lub ziemniaczana do lekkiego zaciągnięcia zupy
  • 3l rosołu wołowego [może być każdy inny wedle uznania]
  • 1 mała marchewka pokrojona w zapałki

Wykonanie :

Mięso przyprawić wszystkimi sosami, solą i pieprzem, oprószyć mąką kukurydzianą i smażyć na oleju na rumiano. Dodać posiekaną marchew, czosnek, grzybki, dymkę i smażyć cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Gdy całość będzie podsmażona dolać bulion wołowy, dodać posiekaną kolendrę, doprawić octem i gotować zupę do całkowitej miękkości mięsa.
Gdy mięso będzie całkowicie miękkie sprawdzić smak zupy, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku sosami i octem dla równowagi, zaciągnąć zupę mąką i od razu podawać.