Składniki :
- 0,5kg wieprzowiny pokrojonej w cienkie paseczki [rodzaj dowolny, może być schab, łopatka, karkówka itp]
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu teryiaki
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 4 łyżki octu ryżowego
- świeża kolendra
- 4 łyżki sosu chili
- sól, pieprz
- kubek namoczonych grzybków mun i shitake posiekanych w paseczki
- 1 mała dymka drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę
- mąka kukurydziana lub ziemniaczana do lekkiego zaciągnięcia zupy
- 3l rosołu wołowego [może być każdy inny wedle uznania]
- 1 mała marchewka pokrojona w zapałki
Wykonanie :
Mięso przyprawić wszystkimi sosami, solą i pieprzem, oprószyć mąką kukurydzianą i smażyć na oleju na rumiano. Dodać posiekaną marchew, czosnek, grzybki, dymkę i smażyć cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Gdy całość będzie podsmażona dolać bulion wołowy, dodać posiekaną kolendrę, doprawić octem i gotować zupę do całkowitej miękkości mięsa.
Gdy mięso będzie całkowicie miękkie sprawdzić smak zupy, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku sosami i octem dla równowagi, zaciągnąć zupę mąką i od razu podawać.