Składniki :
- mięso mielone
- 1 jajko
- śmietana
- koperek
- mąka do zagęszczenia zupy
- przyprawy do pulpetów :
- czerwona ostra i słodka papryka,curry,czerwona czubryca,przyprawa do gyrosa,sól,pieprz
- przyprawy do zupy :
- vegeta,sól,pieprz,kostki rosołowe warzywne,ziele angielskie,liście laurowe
Wykonanie :
Ze składników na pulpety wyrobić masę,utoczyć pulpety i odstawić do lodówki by masa się przegryzła. W tym czasie zagotować wodę,dodać kostki rosołowe,przyprawy i gotować bulion 20 minut. Zabielić i zagęścić zupę śmietaną z mąką,dodać koperek i całość zagotować. Wyjąć pulpety i wrzucać do zupy. Zmniejszyć ogień na minimalny i pod przykryciem gotować zupę 15 minut aż pulpety będą gotowe. Ewentualnie doprawić jeszcze zupę do smaku.