Składniki :

  • mięso mielone
  • 1 jajko
  • śmietana
  • koperek
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • przyprawy do pulpetów :
  • czerwona ostra i słodka papryka,curry,czerwona czubryca,przyprawa do gyrosa,sól,pieprz
  • przyprawy do zupy :
  • vegeta,sól,pieprz,kostki rosołowe warzywne,ziele angielskie,liście laurowe

Wykonanie :

Ze składników na pulpety wyrobić masę,utoczyć pulpety i odstawić do lodówki by masa się przegryzła. W tym czasie zagotować wodę,dodać kostki rosołowe,przyprawy i gotować bulion 20 minut. Zabielić i zagęścić zupę śmietaną z mąką,dodać koperek i całość zagotować. Wyjąć pulpety i wrzucać do zupy. Zmniejszyć ogień na minimalny i pod przykryciem gotować zupę 15 minut aż pulpety będą gotowe. Ewentualnie doprawić jeszcze zupę do smaku.