Składniki :

  • szklanka pęczaku [można ugotować w zupie lub oddzielnie]
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe
  • 2l bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • natka pietruszki
  • koperek
  • natka selera
  • lubczyk

Wykonanie :

Do przecedzonego, czystego bulionu [warzywnego lub rosołu] dodać masło, przyprawy, utartą na tarce marchew, pietruszkę i selera, posiekaną zieleninę i gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Pęczak ugotować w zupie [po 10 minutach gotowania zupy dodać pęczak i gotować do miękkości] lub ugotować oddzielnie w osolonej wodzie z masłem, odcedzić i dodać do zupy.
IMG_20151209_140655