Składniki :

  • 1 mały kurczak ugotowany klasycznie – rosół – obrany ze skóry i kości i zmielony w maszynce do mięsa
  • rosół schłodzony w lodówce i ze zdjętym tłuszczem z wierzchu ok 3l
  • 2 cebule
  • 3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 0,3 kg małych pieczarek
  • czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 10 zielonych oliwek
  • curry, czerwona ostra i słodka papryka, sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju
  • maizena do lekkiego zagęszczenia zupy

Wykonanie :

Zmielone mięso z ugotowanego kurczaka przyprawić solą, pieprzem, curry i paprykami, dokładnie wymieszać i na łyżeczce oleju mocno podsmażyć z dodatkiem przeciśniętego czosnku i posiekanej drobno cebuli. Gdy mięso będzie podsmażone dodać kilka łyżek rosołu i pokrojone na grube kawałki pieczarki, dusić całość kilka minut aż pieczarki zmiękną, dodać zieleninę, pokrojone oliwki, przecier, wino i całość dusić 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Sprawdzić smak, dolać resztę rosołu, zagotować, spróbować do prawić do smaku i gotować na małym ogniu kolejne 20 minut pod przykryciem. Na sam koniec ponownie sprawdzić smak i ostatecznie doprawić i całość lekko zaciągnąć maizeną by zupa była nieco bardziej gęsta.