Składniki :
- 1 mały kurczak ugotowany klasycznie – rosół – obrany ze skóry i kości i zmielony w maszynce do mięsa
- rosół schłodzony w lodówce i ze zdjętym tłuszczem z wierzchu ok 3l
- 2 cebule
- 3 szklanki białego wytrawnego wina
- 0,3 kg małych pieczarek
- czubata łyżka przecieru pomidorowego
- 10 zielonych oliwek
- curry, czerwona ostra i słodka papryka, sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju
- maizena do lekkiego zagęszczenia zupy
Wykonanie :
Zmielone mięso z ugotowanego kurczaka przyprawić solą, pieprzem, curry i paprykami, dokładnie wymieszać i na łyżeczce oleju mocno podsmażyć z dodatkiem przeciśniętego czosnku i posiekanej drobno cebuli. Gdy mięso będzie podsmażone dodać kilka łyżek rosołu i pokrojone na grube kawałki pieczarki, dusić całość kilka minut aż pieczarki zmiękną, dodać zieleninę, pokrojone oliwki, przecier, wino i całość dusić 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Sprawdzić smak, dolać resztę rosołu, zagotować, spróbować do prawić do smaku i gotować na małym ogniu kolejne 20 minut pod przykryciem. Na sam koniec ponownie sprawdzić smak i ostatecznie doprawić i całość lekko zaciągnąć maizeną by zupa była nieco bardziej gęsta.