Sałatka z serem pleśniowym :
Składniki :
- szpinak
- mieszanka sałat [dowolna]
- ser pleśniowy naturalny
- kapary
- aceto balsamico gęste do podania
- śmietana
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- cukier, sól, pieprz, oregano
Wykonanie :
Zieleninę rozłożyć na półmisku, przybrać kaparami i porwanym serem pleśniowym a następnie polać sosem.
Sos : 2 łyżki śmietany połączyć z 2 łyżkami jogurtu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, oregano i całość zblendować na gładki sos.
Sałatkę polać przygotowanym sosem a na wierzchu ozdobić aceto balsamico.
Sałatka z kurczakiem :
Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- pomidor
- sałata masłowa
- ogórek
- ser feta
- oliwki
- oliwa z oliwek
- sok cytrynowy
- 1 ząbek czosnku
- masło
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wykonanie :
Sałatę porwać, na niej ułożyć posiekanego pomidora i ogórka, dodać oliwki i pokruszony ser feta.
Zrobić dressing : Oliwę zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, usmażyć na maśle, ostudzić.
Na warzywach ułożyć kurczaka i całość polać dressingiem.
Smażone warzywa :
Składniki :
- mrożona mieszanka warzyw na patelnię [z ziemniakami]
- ser pleśniowy z zielonym pieprzem
- masło
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
- pierś z kurczaka
Wykonanie :
Na początku należy na maśle usmażyć posiekaną w kosteczkę i przyprawioną pierś z kurczaka, zdjąć z patelni o odstawić na bok.
Na patelnię dodać jeszcze kawałek masła i usmażyć na rumiano warzywa.
Przyprawić nieco solą i pieprzem a następnie dodać wcześniej usmażoną pierś.
Całość smażyć razem kilka chwil i od razu podawać.