Składniki :

  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie :

Kminek z kolendrą uprażyć na patelni i zmielić na pyłek. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno posiekać, następnie rozetrzeć z dodatkiem oliwy i soli na gładką pastę. Podsmażyć na oliwie. Włożyć wszystko do blendera, dodać kilka łyżek gorącej wody i wszystko zmiksować. Dodać sos sojowy, sok z limonki, cukier i chili. Ponownie lekko zmiksować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.