Składniki :
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 2 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki soku z limonki
- pół łyżeczki mielonego chili
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie :
Kminek z kolendrą uprażyć na patelni i zmielić na pyłek. Cebulę z czosnkiem bardzo drobno posiekać, następnie rozetrzeć z dodatkiem oliwy i soli na gładką pastę. Podsmażyć na oliwie. Włożyć wszystko do blendera, dodać kilka łyżek gorącej wody i wszystko zmiksować. Dodać sos sojowy, sok z limonki, cukier i chili. Ponownie lekko zmiksować. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.