Składniki :

  • 0,5 kg serduszek drobiowych [można je zastąpić żołądkami drobiowymi ale czas gotowania znacznie się wydłuży oraz ich późniejsza obróbka zajmie dodatkową część czasu]
  • 1 duża marchewka
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
  • natka pietruszki, koperek, lubczyk
  • makaron wstążki lub inny ulubiony
  • warzywa rosołowe : seler, por, pietruszka,marchewka
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 małe suche papryczki chili
  • 1 przypalona na gazie cebula

Wykonanie :

Do osolonego wrzątku wrzucić umyte serduszka, dodać posiekany czosnek i gotować na małym ogniu 15 minut co jakiś czas szumując pianę z powierzchni wywaru.
Następnie dodać resztę przypraw, zieleninę, opaloną cebulę, pokrojone warzywa, chili i gotować do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą zupełnie miękkie wyłowić je z rosołu i dodać wcześniej pokrojoną w małą kosteczkę surową marchewkę.
Gotować aż marchewka stanie się miękka ale nie będzie rozgotowana.
Na koniec całość posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z dowolnym makaronem.