Składniki :
- 0,5 kg serduszek drobiowych [można je zastąpić żołądkami drobiowymi ale czas gotowania znacznie się wydłuży oraz ich późniejsza obróbka zajmie dodatkową część czasu]
- 1 duża marchewka
- sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe
- natka pietruszki, koperek, lubczyk
- makaron wstążki lub inny ulubiony
- warzywa rosołowe : seler, por, pietruszka,marchewka
- 6 ząbków czosnku
- 4 małe suche papryczki chili
- 1 przypalona na gazie cebula
Wykonanie :
Do osolonego wrzątku wrzucić umyte serduszka, dodać posiekany czosnek i gotować na małym ogniu 15 minut co jakiś czas szumując pianę z powierzchni wywaru.
Następnie dodać resztę przypraw, zieleninę, opaloną cebulę, pokrojone warzywa, chili i gotować do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą zupełnie miękkie wyłowić je z rosołu i dodać wcześniej pokrojoną w małą kosteczkę surową marchewkę.
Gotować aż marchewka stanie się miękka ale nie będzie rozgotowana.
Na koniec całość posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Podawać z dowolnym makaronem.