Składniki :

  • – 500 g czerwonej papryki w strąkach
  • – 1 bakłażan
  • – 1 cebula
  • – 2 ząbki czosnku
  • – 1 strąk chili
  • – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • – 2 łyżki soku z cytryny
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Piekarnik nagrzać do 250*C, przypiec papryki i bakłażan około 15 minut, aż skórka się zmarszczy i zaczną się pokazywać bąbelki . Nic się nie stanie jak zrobi się czarna . Na 10 minut położyć paprykę i bakłażana pod wilgotną ściereczką by można było łatwiej zdjąć skórkę . Potem przekroić paprykę na pół, usunąć nasiona i skórę . Z bakłażanem zrobić to samo . Drobno posiekać warzywa, wymieszać z 1 łyżką oliwy i sokiem z cytryny . Cebule i czosnek posiekać drobniutko . Papryczkę chili przekroić na pół i posiekać w paseczki . Pozostały olej podgrzać i poddusić cebulę, czosnek i chili . Wymieszać z ajwarem i doprawić pieprzem i solą .