Składniki :

  • – solone anchois lub solone śledzie
  • – czosnek
  • – zielona pietruszka
  • – bazylia
  • – dobrej jakości oliwa z oliwek
  • – sok z cytryny lub ocet winny
  • – odrobina pikantnej papryczki (niekoniecznie)

Wykonanie :

Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać . Pietruszkę i bazylię (bazylii dość mało) drobniutko posiekać . Czosnek wymieszać z zieleniną a najlepiej zmiksować z odrobiną oliwy by uzyskać płynną masę – sos, a nie papkę . Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając przez 3 minuty . Anchois lub śledziki pokroić w niewielkie fileciki i układać w czystym słoiku warstwami, każdą warstwę polewając zielonym sosem . Wstawić do lodowki na tydzień . Podawać z dodatkiem pieczywa lub zwyczajnie, smarując kromki pieczywa masą . Smakuje świetnie jako dodatek do zwykłych kanapek, a najlepiej z wiejskiego chleba . Fantastycznie nada się na Wigilijny stół .