Składniki :

  • 6 dużych słodkich pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 zielony ogórek
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki czerwone
  • 1 główka czosnku
  • oliwa z chili
  • 4 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz
  • 2 szklanki pikantnego soku pomidorowego
  • 1 seler naciowy
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 szklanki wody mineralnej

Wykonanie :

Wszystkie warzywa zmiksować w blenderze na gładko, dolać wodę, ponownie zmiksować a następnie przetrzeć dokładnie przez gęste sito. Wlać całość do garnka, doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem a następnie zagotować. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i pogotować na małym ogniu 20 minut. Chłodnik schłodzić w lodówce przez kilka godzin a następnie podawać z natką pietruszki i pokropiony oliwą.