Składniki :
- 6 dużych słodkich pomidorów
- 1 cebula
- 1 zielony ogórek
- 2 papryki zielone
- 2 papryki czerwone
- 1 główka czosnku
- oliwa z chili
- 4 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- 2 szklanki pikantnego soku pomidorowego
- 1 seler naciowy
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 szklanki wody mineralnej
Wykonanie :
Wszystkie warzywa zmiksować w blenderze na gładko, dolać wodę, ponownie zmiksować a następnie przetrzeć dokładnie przez gęste sito. Wlać całość do garnka, doprawić oliwą, octem, solą i pieprzem a następnie zagotować. Sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i pogotować na małym ogniu 20 minut. Chłodnik schłodzić w lodówce przez kilka godzin a następnie podawać z natką pietruszki i pokropiony oliwą.