Składniki :

  • 2 opakowanie wędzonego łososia
  • 10 małych pieczarek pokrojonych na połówki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • natka pietruszki do podania
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 4 jajka na twardo
  • 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrane i pokrojone na połówki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy sytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 czerwona cebula
  • koperek do podania

Wykonanie :

Na oliwie z masłem podsmażyć posiekaną paprykę, pieczarki, ugotowane ziemniaki i posiekaną cebulkę. Ze śmietany, majonezu, jogurtu, przeciśniętego czosnku, soku z cytryny i przypraw zrobić sos. Na półmisku wyłożyć podsmażone warzywa z pieczarkami, ułożyć na nich podzielonego na mniejsze kawałki łososia, ugotowane i pokrojone na połówki jajka a następnie polać sosem i posypać zieleniną. Od razu podawać.