Składniki :
- 4 antrykoty wołowe lekko przyprawione i mocno obsmażone z obu stron
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 6 szalotek
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina bordo
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- tymianek
- natka pietruszki
- łyżka oleju arachidowego
- szklanka bulionu wołowego
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Na oliwie z masłem wysmażyć posiekane szalotki i cebulę, dodać przyprawy, zioła, wino, bulion, natkę, olej i gotować sos na małym ogniu razem z sokami z mięsa. Po 20 minutach gotowania sosu sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i dodać do sosu obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem 7 minut, wyjąć mięso, zagęścić sos mąką i podawać mięso obficie polane sosem do ziemniaków piure.