Składniki :

  • 4 antrykoty wołowe lekko przyprawione i mocno obsmażone z obu stron
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • 6 szalotek
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina bordo
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • łyżka oleju arachidowego
  • szklanka bulionu wołowego
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na oliwie z masłem wysmażyć posiekane szalotki i cebulę, dodać przyprawy, zioła, wino, bulion, natkę, olej i gotować sos na małym ogniu razem z sokami z mięsa. Po 20 minutach gotowania sosu sprawdzić smak, doprawić jeśli to konieczne i dodać do sosu obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem 7 minut, wyjąć mięso, zagęścić sos mąką i podawać mięso obficie polane sosem do ziemniaków piure.