Składniki :
- 1 kg małych chrupiących ogórków pokrojonych w kosteczkę
- 2l bulionu z kurczaka albo pieczonego rosołu – z pieczonych skrzydełek i warzyw
- sól, pieprz
- pęczek szczypiorku
- pęczek mięty
- pęczek kolendry
- pęczek koperku
- 1 główka czosnku – przeciśnięta
- 4 duże kubki jogurtu naturalnego
- sok z cytryny do doprawienia – dokwaszenia
- oliwa
Wykonanie :
Połowę posiekanych ogórków zmiksować w blenderze na gładki krem. Dodać do przecedzonego bulionu, przyprawić, dodać jogurt, zieleninę, czosnek, sok z cytryny i wolno wlewać 3 łyżki oliwy jednocześnie cały czas mieszając zupę trzepaczką. Gdy całość będzie dokładnie rozmieszana dodać pozostałe ogórki, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby doprawić jeszcze cytryną. Chłodnik podawać po schłodzeniu w lodówce i zjeść w ciągu jednego dnia.