• 1 kg małych chrupiących ogórków pokrojonych w kosteczkę
  • 2l bulionu z kurczaka albo pieczonego rosołu – z pieczonych skrzydełek i warzyw
  • sól, pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek mięty
  • pęczek kolendry
  • pęczek koperku
  • 1 główka czosnku – przeciśnięta
  • 4 duże kubki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny do doprawienia – dokwaszenia
  • oliwa

Połowę posiekanych ogórków zmiksować w blenderze na gładki krem. Dodać do przecedzonego bulionu, przyprawić, dodać jogurt, zieleninę, czosnek, sok z cytryny i wolno wlewać 3 łyżki oliwy jednocześnie cały czas mieszając zupę trzepaczką. Gdy całość będzie dokładnie rozmieszana dodać pozostałe ogórki, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby doprawić jeszcze cytryną. Chłodnik podawać po schłodzeniu w lodówce i zjeść w ciągu jednego dnia.