Składniki :
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- jarzynka [bez glutaminianu sodu]
- czubryca czerwona
- szczypta chili
- odrobina kurkumy
- 3 duże cebule [białe lub czerwone]
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- ostra i słodka papryka
- przegotowana woda – około szklanki
Wykonanie :
Cebulę pokroić w kosteczkę, i smażyć na rozgrzanym oleju z masłem.
Po 2 minutach dodać wszystkie przyprawy do cebuli i smażyć cały czas mieszając.
Smażyć tak długo aż się osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia [w moim przypadku na złoto-brązowo]
Usmażoną cebulę podlać wodą, pogotować chwilę a następnie zmiksować na gładki krem.
Gęstość sosu [kremu] zależy od upodobań.
Tak przygotowaną cebulę można dodać do farszu mięsnego do pierogów lub stosować jako zwykła okrasa przy gotowych mięsnych pierogach [jeśli stosujemy ją jako okrasę to pomijamy krok miksowania jej na gładki sos]
Świetnie też taki sos nadaje się do smażonego i duszonego kurczaka.