Składniki :

  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • jarzynka [bez glutaminianu sodu]
  • czubryca czerwona
  • szczypta chili
  • odrobina kurkumy
  • 3 duże cebule [białe lub czerwone]
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • ostra i słodka papryka
  • przegotowana woda – około szklanki

Wykonanie :

Cebulę pokroić w kosteczkę, i smażyć na rozgrzanym oleju z masłem.
Po 2 minutach dodać wszystkie przyprawy do cebuli i smażyć cały czas mieszając.
Smażyć tak długo aż się osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia [w moim przypadku na złoto-brązowo]
Usmażoną cebulę podlać wodą, pogotować chwilę a następnie zmiksować na gładki krem.
Gęstość sosu [kremu] zależy od upodobań.

 

Tak przygotowaną cebulę można dodać do farszu mięsnego do pierogów lub stosować jako zwykła okrasa przy gotowych mięsnych pierogach [jeśli stosujemy ją jako okrasę to pomijamy krok miksowania jej na gładki sos]
Świetnie też taki sos nadaje się do smażonego i duszonego kurczaka.